Redan som liten kom Maude Eliasson i kontakt med hundar, hennes farmor och farfar köpte en liten söt schäfervalp när hon var bara några månader gammal. Bonanza som valpen hette och Maude växte upp tillsammans, många roliga stunder där Bonanza fick dra henne i pulka på vintern och i skrinda på sommaren.

Maudes intresse växte med åren tills hon kom till det att hon ville ha en egen hund, hon funderade fram, och tillbaka och kom till slutsatsen att det var en Schäfer hon ville ha.

När hon flyttat hemifrån fick hon vara hundvakt, den hunden hade tävlat i både SM och VM i lydnad. En otroligt fin och lydig hund att passa innan det stora steget kom att köpa en egen Schäfer. Och så kom hennes första egna Schäfer in i hennes liv. Ferro var  en väldigt stor men snäll schäferhane på 4 månader. Han var ämnad att bli tjänstehund först men blev kvar på kenneln. Så då hade hon turen att få köpa honom. 
Maude blev medlem i brukshundklubben och började träna Ferro men vågade inte tävla.
Men hennes intresse växte och när Ferro blev gammal och sa farväl var det dags att köpa en ny Schäfer. 

Denna gången blev det Justin. De började träna och hennes intresse för spår och bruksklasser. De tränade  både personspår och viltspår men hon tävlade aldrig med honom heller. 

Sen tog livet en ny vändning för Maude

Hon flyttade och in kom en ny man i hennes liv, Anders. En nystart i livet tillsammans utan hundar.
Justin fick vara kvar hos sin husse. Men saknaden blev för stor och Maude insåg att det fanns ett tomrum att fylla. 
En dag när Anders kom hem från jobbet så frågade hon om de kunde åka titta på en valp i Dalarna. Svaret från Anders var som tur var ett klockrent JA. 

De åkte och tittade på en liten 5 veckors långhårig schäfervalp. De båda var överens, henne skulle de ha, vilket gjorde att tre veckor senare återvände de till Dalarna för att hämta hem lilla bedårande Jenta.

Lilla Jenta

Maude  anmälde sig på allmänlydnadskurs och de var duktiga, de fick MVG på varje moment. Efter kursen kom frågan från kursledaren hon ville tävla i framtiden. 
Maude svarade bestämt att -Aldrig i livet, det vågar jag inte. 

En liten tävlingsnerv hade väckts till liv

Men efter en tids träning och funderande vågade hon sen anmäla sig och Jenta till ett BH prov eftersom de tränade i ett IGP gäng.
De bestod det BH provet med beröm godkänt så detta blev starten på en lyckad tävlingskarriär med Jenta. Sen följde även lydnadsklass 1 och de blev uppflyttade till klass 2.

En liten tävlingsnerv hade väckts till liv och hon träffade sin bästa träningskamrat Jessica, de tillsammans lade ner väldigt många timmar på planen.

Vill man tävla så gäller det att lägga ner många timmar på att träna

Maude fortsatte tävla i lydnad klass 2 med toppresultatet 194/200p. När det var dags för nästa steg,  klass 3 åkte hon innan till en mindre klubb för att titta på en lydnadstävling för att se hur det går till. När hon såg att det var  endast tre tävlanden i klass 3 så efteranmälde hon sig efter lite påtryckning av Anders.
När det var dags för att lotta startordning drog hon startnummer 1 så hon hann aldrig bli nervös och resultatet slutade med 309/320 p. Hon Vann klassen och glädjen var stor över prestationen. Därefter lyckades Maude och Jenta kamma hem titeln lydnadschampion
(Tragiskt nog  förlorade hon Jenta endast 7.5 år gammal i PLE, en allvarlig mag-tarmsjukdom.)

Familjen utökades med Åsca

Det blev dags att skaffa en Schäfer till så åkte de och tittade på valpar och i den kullen fanns lilla Åsca. Hon kom först fram när de satte foten i valplådan, hon tryckte undan de andra i kullen för att komma fram till Maude och Anders. Det blev liksom kärlek vid första ögonkastet.

Hon blev det självklara valet bland valparna. Hon flyttade hem till Maude och Anders när hon var 8 veckor och det gick jättebra med resan hem och första natten var lugn och fin. Jenta tog emot henne med glädje och blev sen Åscas stora mentor i stort sett allt. 

Planen med Åsca var att börja med valpkurs och sen fortsätta därifrån. Redan på valpkursen märktes det att hon var väldigt mycket med Maude på planen. Hon brydde sig inte om de andra valparnas försök till lek utan drogs till henne och det Maude hade att erbjuda henne. Då började Maude förberedelserna till att börja tävla med henne.
Hon började träna IGP spår med henne när hon var 9 veckor.

Det visade sig att Åsca är en fantastisk spårhund.

Åsca har ett väldigt stort hjärta av guld o är nog den vänligaste hund de haft. Hon har en speciell plats i Maudes hjärta och hon är väldigt okomplicerad och lätt att ha med och göra. Hon finner sig i alla miljöer och är lätt att ha med sig överallt o gillar alla människor på ett bra och inte överdrivet sätt. Hon är inte utåtriktad utan är närvarande med Maude på planen samt är väldigt noga med att göra rätt. Hon är lite försiktig och ibland ifrågasättande i träning så därför får man tänka ett varv extra och inte ändra för mycket i momenten då hon börjar ifrågasätta kontraktet.

Man får ha lite fingertoppskänsla med Åsca i träningen. 

De har en PT som heter Monica Henriksson som de åker till ibland och får lite goda tips o råd när de kör fast i träningen. Maude vågar sticka ut hakan lite  och säger att det är en del av deras framgångar att fått lära känna Monica som har så stor verktygslåda för hundträning. Maude vill rikta ett stort tack till henne här också för alla tips,råd och fantastiskt stöttning med Åsca.

Åsca är först och främst en underbar familjemedlem som aldrig är sur,arg eller visar missnöje. hon tar sig an allt de erbjuder i träning, skogspromenader och i vardagen.

Valpspåren och valpkursen


Åsca visade tidigt klart o tydligt att hon skulle bli en bra spårhund. De bestod godkänt BH prov i, de tränade IGP spår var o varannan dag och snart var det det dags att tävla IFH1

Åsca på spåret

Sen var det också dags att träna mot appell spår. De lade lite extra tid på momenten på lydnadsplanen också vilket hon köpte ganska snabbt. De blev uppflyttade till lägre klass spår på deras första appell tävling. Maude var överlycklig, första tävlingen med Åsca.


De fortsatte träna spår och nu också i skogen. De slipade och slipade i många timmar på planen för att få till lydnaden till lägre klass spår. Så i april 2019 var det då dags för lägre klass spår. De lyckades så bra att de gick därifrån med klassvinst, uppflyttning och 7 tior på protokollet.

I maj tävlade vi så IFH1 o fick ihop 89/100p.
Nästa utmaning var högre klass spår. Det lades ytterligare många timmar på planen för att slipa till moment som framåtsändande, kryp och skall. Det skall också nämnas att det tog 1 dag och ett sugrör från MC Donalds för att få Åsca att få fram ett ljud som kanske skulle utvecklas till ett skall så småningom. Dagen D kom och det var dags att tävla högre klass spår. 

Denna dag bjöd på en stukad fot på matte, spår genom vildsvinsmarker och en kissande vallningshund före i uppletanderutan. Resultatet blev en en stolt matte högst upp på pallen och uppflyttning till elitklass. Gissa om husse var stolt över sin lilla Åsca och sin fru.

Nu började det dra ihop sig mot elitdebuten i spår.

De anmälde sig till elit spår i oktober och de kom med i Höganäs. Det blåste 15 s/m och åkrarna var stubb med lera och dränkta med vattenmassor då det regnat i två veckor. Maudes tanke var att klarar hon spåret är hon mer än nöjd. Hon klarade spåret galant även om de kom i mål leriga…


En liten vila på klubben och sen till uppletande rutan som var lekplatsen på lerbergets camping. Av 10 hundar var Åsca den enda hund som hittade de 4 föremålen i rutan. 
På lydnadsplanen var hon lite försiktig som bara hon kan vara.
Deras mål att inte nolla något moment lyckades! Hon fick ett godkänt resultat på deras första elittävling i spår.
Fyra spår tävlingar gjorda och de var i elitklass.
Dagen efter åkte de till SK Habo för att tävla IFH2. Resultatet var strålande 91/100 p. En trött matte,husse och Åsca avslutade helgen med bravur.

De har lyckats ta tre uppflyttningar i Startklass lydnad och då fått lydnadsdiplom samt cyklat 2 mil då vi fått ett godkänt UHP.

De har också tävlat Nordic Style i november med godkänt resultat.  Vilket är en ansträngande tävling med 2 km spår varje dag i två dagar.

Mellan alla bruks och spår tävlingarna har de också hunnit med att tävla i utställning på SKK, SBK samt Schäferspecialer. De har fått flertalet excellent , CK och även Cert på Stora Stockholm SKK, tagit hem titeln Svensk schäfer vinnare -19. Bästa svenskuppfödda tik långhår i Bruksklass på SSM-19, plus ett antal BIR och BIM. 

Efter alla dessa tävlingar 2019 avslutade de med att erövra titeln Sveriges Allroundschäfer 2019.

Den goa känslan att stå överst på pallen som de gjort så många gånger ger Maude motivation att fortsätta tävla och framförallt utmana sig och Åsca i vad de kan åstadkomma genom relation, trygghet, glädje och vänskap mellan hund o förare. Att utvecklas tillsammans med sin hund.

Mauds egna ord:

Så fantastiskt stort att med lilla underbara Åsca presterat på topp så många gånger och tävlat i så många grenar på bara ett år känns så härligt!

Vi tävlar Alltid mot oss själva!! Att ha en allsidig Allroundschäfer som kan tävla alla grenar tycker jag är en sund och hel schäfer vilket jag tycker en schäfer ska vara.

Under åren med hundträning är det först och främst Anders som är den stora inspirationen och den stora stöttningen i våra framgångar. Han finns alltid där vid sidan i vått o torrt o sviker oss aldrig. Alltid så ärlig och ödmjuk i sitt utlåtande. Han kan alla gånger mer än jag då han stått vid sidan om och iakttagit varje steg vi tagit samt hört allt som sagts då jag istället varit i min lilla bubbla med hundarna.

Träningskamraterna har kommit och gått, några har stannat sen första tiden med Jenta. Utan bra träningsvänner kommer man inte långt. Man behöver flera ögon som ser vad man gör bra och mindre bra. Lite trevliga träningshelger i spår med Helene Svedberg och lydnad med Brian Jacobsen på Beathalandet har givit oss mera kunskap och inspiration. Min PT Monica ger så mycket inspiration då man hittar nya vägar i sin träning efter man varit på besök där. 

Utan träningsvännerna, min PT och Anders hade vi aldrig lyckats så här bra.
Det är lite tomt här hemma nu med bara en hund så inom kort är det planerat en ny valp. Det ska bli spännande samt utmanande på samma gång. Tanken är att Anders ska träna lite med Åsca i framtiden. De tänker prova på IGP-R. Även fortsätta med elitspår såklart då vi gärna vill ha ett brukschampionat på henne. 
Vi vill också köra StPr1-3 uppletande och FPr1-3 spår.
Åsca tycker att sök är väldigt roligt så hittar vi ett bra sökgäng fortsätter vi där också.

Det är kul att planera och träna inför någon kommande tävling det ger oss lite mer inspiration.
Det ska bli roligt att få lite konkurrens av Anders på tävlingarna framöver. 

Mauds tips:


För er som köper er första schäfer valp eller planerar att köpa en, rekomenderar jag att ni söker upp en brukshundklubb eller lokal schäferhundklubb för att gå valpkurs till en början. Var inte rädda för att fråga de som finns på klubben om ni undrar något. Inga frågor är dumma, konstiga eller fel. Skapa en bra relation med er valp redan från början. Se också till att vara en resurs för valpen redan från första dagen.

Bygg upp en tillit så får du en trygg och säker  hund.

Med dessa tre grundstenar kan du fortsättningsvis träna vad som helst med din schäfer.

Träna mycket kontaktövningar med valpen o några enkla följa övningar. Försök ha valpen så mycket lös som möjligt och lär den att du är den viktigaste att följa och vilja vara med. Kom till klubben för att vara med så valpen blir van att ha andra hundar omkring sig. Träna även passivitet då ni bara sitter lugnt och inte gör något, det är en viktig sak man ofta glömmer. 

Det brukar finnas träningsgrupper på klubbarna så var inte rädda för att fråga om ni får vara med. I vår träningsgrupp är Alla lika viktiga, de som inte varit med så länge, de som kan lite mer, de som kan mycket, de som har sin första schäfer, de som alltid har haft schäfer sen de föddes, ja ALLA är viktiga. Man kan alltid bidra med något. Om jag inte hade åkt till klubben den där första gången och gått min första valpkurs med Jenta tror jag inte jag hade kommit så här långt som vi gjort. Så mycket vi lärt oss och så många människor vi träffat o lärt känna under vår resa. Det viktigaste är att vara lite ödmjuk inför uppgiften då löser det sig alltid.


Maude & Åsca



Maude & Jenta

Beathalandets Åsca-
KORAD 409 p, MH, SPHI, SPHII, SPHIII, BH, IFH1 89/100p, IFH2 91/200p, LD start, UHP, Nordic Style,Svensk Schäfer vinnare-19, Bästa Svenskuppfödda tik, LH Bruksklass, SSM-19, SKK uts excellent Cert, samt flertalet BIR o BIM på Schäferspecialer. Sveriges Allroundschäfer-19

Red’n Black’s Jenta
Lydnadschampion, MH, SPHI, SPHII, SPHIII BH, FH1 91/100p och FH2 96/100p, 5 st Nordic Style med godkända resultat.
Utställning SKK med excellent och V1 på Schäferspecialer.


Alla foton: Maude Eliasson